Waar?

Mexico is één van de meest ontwikkelde landen van het Latijns-Amerikaanse continent. Het is een land met een intrigerende cultuur en een rijke geschiedenis, met tempelcomplexen als Teotihuacán en Chichén Itzá, Indiaanse stammen, sfeervolle koloniale steden en een prachtige natuur.
Het project Artesanos bevindt zich in Tlaquepaque, een satellietdorp van Guadalajara. Guadalajara is de hoofdstad van de staat Jalisco, de streek van de blauwe agave, de plant waar men tequila van maakt. De stad telt ongeveer 10 miljoen inwoners en is daarmee de tweede grootste stad van Mexico, na Mexico City.
Jammer genoeg is de kloof tussen arm en rijk in Mexico wel erg groot en is er veel corruptie. De vrijwilligers leren Mexico dus op een heel andere manier kennen dan een gemiddelde toerist.

Artesanos
Tlaquepaque staat vooral bekend om het moderne handwerk dat op lokale markten verkocht wordt. In Tlaquepaque ligt de parochie San José de Artesano. Samen met de parochie Lomas del Cuatro vormt dit ons werkterrein.
De bevolking stamt af van boeren die twee generaties geleden het platteland hebben verlaten om hun geluk te zoeken in de stad.
Net zoals veel buitenwijken van de grootstad Guadalajara beschikt Artesanos nog niet zo lang over verharde wegen en riolering. Er is stromend water en elektriciteit, maar door werkloosheid en alcoholisme leeft een groot deel van de bevolking in armzalige omstandigheden.

Mexico-map met pijl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s