Vincent en Jaleesa, in Mexico van november 2013 tot april 2014

Hallo hallo,

Wij zijn Vini en Jaleesa en wij zijn de nieuwe vrijwilligers hier in Artesanos. Inmiddels zitten wij hier alweer bijna een maand in Mexico en we moeten zeggen het bevalt ons enorm goed!

p1080317

Na onze aankomst in Mexico city kregen we een warm ontvangst van de vorige vrijwilligers (Caroline en Jeroen) om vervolgens de twee dagen erna wat te acclimatiseren en wat van van de hoofdstad te zien. Na een bezoek aan het antropologisch museum en Xochimilco was het tijd om de nachtbus te nemen richting Guadalajara. Daar werden wij vroeg in de ochtend opgewacht door Poncho (de zoon van de familie waarvan wij het huisje huren) die ons veilig en wel thuis heeft afgezet. Na een dutje om een beetje te bekomen van de reis zijn we er meteen ingevlogen. Flyers werden gemaakt, activiteiten werden (al gedeeltelijk) voorbereid en aan het einde van de dag werd er een heuse BBQ georganiseerd waardoor wij meteen de meeste belangrijke contactpersonen hier leerden kennen. Een erg gezellige avond waar al snel duidelijk werd hoe sympathiek, open en vrijgevig de mensen hier zijn. De dag erna hebben wij ons nog voorgesteld in de mis, in de hoop zo meer kindjes te enthousiasmeren voor onze activiteiten.

Toen was het dan toch echt tijd voor de eerste spelletjes, uiteraard kennismakingsspelletjes in de vorm van een soort ganzenbord genaamd ‘juego de los neuvos’ (let niet op de spellingfout, deze is nog gemaakt door 1 van de vorige vrijwilligers…)! Voldaan zijn we dan ook die avond voor het eerst cena gaan eten bij de familie Flores, onze gastfamilie. Lekker gegeten bij een aangename grote familie ?.

p1080518

De avond erna kregen we ons grootse welkom bij de familia loca, die meteen hun naam waarmaakten. Na veel lekker eten en nog veel meer ‘taart’ zijn we dan ook weer voldaan naar huis gegaan.

Onze eerste les op school ging de eerste woensdag helaas niet door, omdat de leraren hier aan het staken waren tegen besluiten van de overheid.

De rest van de eerste twee weken stonden in het teken van nog meer spelletjes, de eerste knutselactiveiten (skeletpopjes en jungle mobielen), dan toch de eerste les in het schooltje en heel erg veel lekker eten ?! Ook zijn we een keertje met bomma Esperanza uit Lomas naar de Rancho Alegre geweest, een mooi zwembad met glijbanen :D!

img20140203wa0004

Na de eerste twee weken was het tijd om dag te zeggen tegen Caroline en Jeroen en er vervolgens met zen tweetjes tegenaan te gaan. Dat hebben we mogen weten, na wat spelletjes 1 tegen allen hebben wij er flink van langs gekregen van onze schavuiten (zie de foto’s maar).

Dat was het voor deze keer en jullie horen het al, wij vervelen ons hier in ieder geval nog lang niet!

Adiós, que les vaya bien!

Vini en Jaleesa

____________________________________________________________________

Hallo allemaal,Hier zijn we weer en wat hebben we toch al veel gedaan in de afgelopen weken. Na ons 1 tegen allen avontuur hebben we de week erop een lichaamsdelenspel georganiseerd. Dit was een soort balspellentoernooi waarbij verschillende specifieke lichaamsdelen de revue passeerden. Deze spelletjes sloegen goed aan, vooral bij de wat grotere groepen in Lomas. Aan het eind van de week was het dan weer tijd voor een knutselactiviteit en omdat we graag de mama’s een keer in het zonnetje zetten, hadden we ervoor gekozen om bloemetjes te maken van crepe papier.Na een week vol spelletjes en knutselactiviteiten was het voor ons tijd om voor het eerst een keer echt op uitstap te gaan. Zo doende namen we op zaterdagnamiddag de bus richting Puerto Vallarta. Daar aangekomen in ons hostel kregen we nagenoeg meteen een pintje in ons hand geduwd, de toon voor het weekend was duidelijk gezet. Vooral het Mismaloya strand was zeker de moeite waard, aangezien het hier wat rustiger is dan de grote stranden rond het Puerto Vallarta centrum. Vooral de vele toeristen en ook Engels sprekende locals maakten dat het al snel niet meer aanvoelde als Mexico. Desalniettemin was het zeker een geslaagd weekendje om weer volledig op te laden voor de weken erna.We zijn er dan ook meteen ingevlogen door die week erna een reis rond de wereld te spelen. Met ons denkbeeldige vliegtuig zijn we de hele wereldkaart afgegaan en hebben we in alle continenten `specifieke` leuke spelletjes gespeeld. Ook het maken van macrame armbandjes was een heus succes in alle kolonies. De weken erna hebben we nog veel kindjes met hun creaties rond zien lopen. Die week werden we ook door de familia Loca uitgenodigd voor een doop- en verjaardagsfeest. Trampolines en piñatas voor de kindjes en heerlijk eten en drinken voor de grotere kindjes maakte dit een waar genoegen.De week van 6 december, stond uiteraard in het teken van Sinterklaas. Zo kregen de kindjes de kans om hun eigen pieten-diploma te behalen door middel van behendigheids- en samenwerkingsspelletjes. Helaas was Jaleesa deze week ziek geworden, waardoor Vini een dag alles op zich heeft genomen. Naar eigen zeggen is het gelukkig goed afgelopen! Als afsluiting van onze Sinterklaas-week, mochten de kindjes hun eigen Sint en Piet knutselen door tekeningen in te kleuren en te beplakken (met watjes de baard van de Sint en met veren de muts van Piet). Hopelijk hebben ze er ook wat meer door geleerd van ons Sinterklaasfeest. Dat weekend werden we nogmaals uitgenodigd voor een verjaardag, ditmaal binnen de familia Flores. Wederom een springkussen en piñatas voor de kleintjes en man wat hebben we toch weer lekker gegeten.

De week erna zijn we ook nog naar casa nazareth geweest om voorgesteld te worden aan de kardinaal van Jalisco. Het weekend erna zijn we dan naar de ranch van casa nazareth gegaan, waar we zijn begonnen met het bouwen van een huisje uit bamboo. Het was er erg gezellig en je merkte duidelijk dat de mannen daar het enorm waarderen dat wij af en toe langskomen.

De week erna stond al volledig in het teken van kerstmis, zowel wat de spelletjes betrefte als de knutselactiviteiten. Vol plezier werden de kerstballen in elkaar geknutseld en in het weekend waren we uitgenodigd voor de 1e verjaardag van Jeremy (het kleinkind van onze bomma esperanza). Dat was een groot feest waarbij vele bekende kindjes uit Lomas waren uitgenodigd.

De week van Kerstmis was een wat rustigere week wat betreft de spelletjes, velen waren de kolonie uit op bezoek bij familie en ook het weer zat serieus tegen. Desalniettemin hebben wij onze Kerstmis super doorgebracht met de familia Flores. Na naar de mis te zijn geweest en Jezus te hebben verwelkomt met vol gezang, was het tijd voor het avondmaal. De traditionele tamales van doña lupe en de pozole van de overburen waren ontzettend lekker en niet lang daarna was het tijd voor de intercambio. Man, wat was dat… Het was de bedoeling dat iedereen een soort grap voor zijn/haar persoon had gemaakt/gekocht… Hier zat echt vanalles tussen gaande van nepkak tot ontploffende sigaretten. We hebben ons kapotgelachen! Daarna was het tijd voor spelletjes: zingen met zoveel mogelijk spekjes in je mond, een soort citroen citroen en nog zo veel meer tot in de vroege uurtjes.

Dat weekend zijn we met de bus richting punta perula (een strand) vertrokken, waar we werden verwelkomd door de familia Loca. Ja, jullie horen het goed… Wij hebben oud en nieuw doorgebracht aan zee. Helaas regende het hier ook, maar gelukkig was de temperatuur al een stukje aangenamer dan in Guadalajara dus die regen kon de pret niet drukken. Zo hebben we ook onze nieuwjaarsduik (voor belgische tijd) gemaakt en na een sigaartje te hebben gerookt en een pintje te hebben gedronken, snel gedoucht en klaargemaakt voor het `echte` nieuwjaar. Tequila werd gedronken en carnitas werden klaargemaakt op een kampvuur in wat veel weghad van een badkuip. Na het aftelmoment werd er dan ook flink gegeten en nog meer tequila gedronken, waarna er vollop gezongen en gedanst werd.

Al deze ontzettend aangename bedoelingen zorgden er mede voor dat we het thuisfront niet al te veel hoefden te missen tijdens de feestdagen.

Dat weekend waren we nog uitgenodigd voor de verjaardag van Alejandra (de dochter van boma esperanza) wat een ontzettend zatte bedoeling bleek te zijn, geen probleem voor ons natuurlijk. De zondag erna zijn we weer richting de ranch van casa nazareth vertrokken , waar we weer lekker tot rust konden komen en waar we palmbomen hebben geplant en het bamboo huisje hebben afgemaakt.

De week na de feestdagen kwam er alweer snel aan en dat was toch weer even wennen, maar we zijn er in ieder geval met goed veel zin weer ingevlogen en kijken heel erg uit naar onze komende tijd hier.

Heel veel groetjes,

Los muchachos de Belgica que viven en Mexico
Jaleesa y Vicente!

dscn9471 p1080780 p1080987

_________________________________________________________

Hola muchachos,Wat vliegt de tijd toch voorbij hier! Ondertussen zitten we over de helft van ons project en ons vervelen hebben we voorlopig nog niet gedaan. Wat hebben we weer uitgehaald de afgelopen maand?Wel, na het vieren van de verjaardag van Alejandra en opnieuw afscheid te nemen van Jeroen in het eerste weekend van januari, begon onze vertrouwde werkweek weer. De kerstvakantie zat er namelijk op en het weer was weer veel beter. Bijgevolg konden we dus terug op meer kinderen rekenen voor spelletjes te spelen. De eerste week na de vakantie konden de kindjes ware dedectiven worden. Ze moesten een reeks opdrachten vervullen om zo hun dedectivediploma te verdienen. Dit verliep overal ontzettend vlot, alleen was het in Lomas op den duur een ware chaos. We waren begonnen met een man of 15 a 20. Maar doorheen het spel kwamen er maar meer kindjes opdagen en na een tijd waren we met meer dan 40. Omdat het een echte wirwar begon te worden en er geen overzicht meer was hebben we toen maar besloten om de groep op te splitsen en voor het resterende uur wat groepsspelletjes te spelen zoals la bomba, tikkertje, touwtjespringen,… Een hele belevenis om met zo’n grote groep te spelen! De knutselactiviteit van deze week stond in het teken van driekoningen (ja, dat vieren ze hier ook). Dus hebben we dan ook logischerwijs met de kindjes driekoningenhoeden (kronen) gemaakt. De een al wat mooier dan de ander, maar ze hadden er wel plezier in.Het weekend dat erop volgde zijn we met de familia Loca dan naar Cajititlan geweest ter ere van driekoningen. Een wandeling van 30 km waar we om zes uur in de ochtend aan begonnen. Vermoeiend, maar zeker de moeite waard. Aldaar aangekomen, hebben we een boottochtje gemaakt op het meer, de kathedraal bezocht met de beelden van de drie koningen, rondgelopen in het dorpje dat omgetoverd was tot een soort van kermis en nog wat souvenirs gekocht. Wat een massa volk! Om vijf uur zijn we dan tevreden maar ook wel uitgeput terugkeerd naar huis. De dag erop zijn we dan met Karlos naar Tequila geweest. Gezellig stadje, enkele tequilas gedronken en ook nog een rondleiding (met proeverij op het einde) gekregen in het huis van Mundo Cuervo, een van de grootste haciendas in Mexico. Een geslaagde dag dus.20140112_12

20140112_13

Nadat we ons weer volledig hadden opgeladen in Tequila, begon er weer een week met spelletjes. Deze week hebben we, op verzoek van de kinderen, nog eens balspelen gespeeld. Voetbal con conos, cuatro bases, ponchados, etc. De klassiekers dus. Tijdens de spelletjes hebben we maar liefst drie ballen versleten! Toen we dit aan de overburen vertelden, gaven ze ons spontaan een extra bal. Ontzettend vriendelijke mensen die mexicanen! Aan het einde van deze week was het weer tijd voor te knutselen en deze keer maakten we visjes met propjes crêpe papier. Bij sommige kindjes waren het geen propjes meer maar eerder vellen papier. Maar het is de gedachte dat telt.

Deze week zijn we trouwens met een nieuwe lessenreeks begonnen. De komende weken zullen we de kinderen wat bijbrengen over gezonde voeding en gezond leven. We zullen hierbij de focus leggen op de voedingsdriehoek en het belang van sporten en bewegen. Maar het blijkt toch een hele ervaring, dat lesgeven in Mexico. Soms is het echt moeilijk om de aandacht van de kinderen erbij te houden of ze allemaal stil te houden gedurende een hele les.

Tijdens de cena deze week was het iets rustiger qua opkomst, maar dat heeft de pret niet bederft. Lupe was heel enthousiast over een spel genaamd El Burro (Wie is de ezel). Dit hebben we dan ook de rest van de avond gespeeld en het was dan ook zeer grappig hoe iedereen er zo hard in opging. De cenas blijven keer op keer voor verassingen zorgen.

Op zaterdag werden we dan onverwacht opgepikt door Alejandra (de dochter van Esperanza) om bij een familie te gaan eten en iets te drinken. Later op de avond zijn we dan met iedereen nog naar een feest in Lopez Cotilla geweest, een aangrenzende kolonie waar de vrijwiligers ook vrij bekend zijn. De dag erop was het weer tijd om ons voor te stellen in de mis van Artesanos en Lomas. Achteraf deelden we nog wat flyers uit. Enerzijds omdat we in Artesanos van dag veranderd zijn en anderzijds om nog meer kindjes te informeren over onze activiteiten hier.

Omdat we geflyerd hadden afgelopen weekend, waren er wel iets meer kinderen aanwezig op de spelletjes dan anders. Dit was geen probleem voor het spel dat we voorbereid hadden: casino. Elk kindje kreeg wat speelgoedgeld en kon dan geld verdienen door het in te zetten op bepaalde spelletjes (zoals: uno, mikado, 21, bingo, hoger lager, etc.). Alle kindjes amuseerden zich rot met het valse geld. Verder knutselden we nog maskers en snorren. Dit bleek in Lomas zelfs enkele jongeren aan te spreken want zij kwamen vragen of ze ook snorren mochten maken. Rare gasten!

In het weekend hadden we plannen gemaakt met Poncho om naar een soort van thermische baden te gaan, maar dat plan werd abrupt gestaakt door Poncho omdat hij andere dingen eerst moest doen. Maar hij zou ons wel op zondagmiddag komen oppikken om iets anders te gaan doen. Uiteindelijk is hij niet komen opdagen. Typisch Mexico! Op maandag zijn we dan met bomma Esperanza naar de ruïnes van Guachimontones geweest voor haar verjaardag. Ze genoot er werkelijk van aangezien ze er nog nooit geweest was. Al was ze wel heel de tijd aan het proberen om stenen, mais en bloemen te `stelen` en overal zaakjes proberen te doen (zoals op de markt waar ze een heleboel fruit kocht voor een spotprijs). Toch ook een apart figuur, onze mexicaanse bomma. Achteraf zijn we dan nog camarones gaan eten aan het meer om vervolgens terug te keren naar Guadalajara. Wat een aangename dag met onze lieve bomma!

De laatste week van januari hebben we stratego gespeeld. Niet altijd even evident, maar de kinderen vonden het wel heel leuk. Alleen spelen ze allemaal wel goed vals, ook al je leg je drie vier keer uit hoe alles werkt. Vooral in Lomas werd er duchtig vals gespeeld en was er eigenlijk weinig sprake van enigszin strategisch spelen. Maar ze amuseerden zich en dat blijft het belangrijkste. Op vrijdag en zaterdag mochten de kindjes de schilder in zich naar boven laten komen. We gingen namelijk verven. En wat vinden ze dat toch leuk! Het enige probleem is dat ze niet al te precies schilderen en dat de grond dus ook voorzien werd van een kleine laag verf hier en daar. En in Lomas waren de drie jongeren van de week ervoor ook weer aanwezig om mee te knutselen!?

p1090345

Op de laatste cena werd er ons trouwens meegedeeld dat de familie nog groter zal worden. Myriam (vrouw van Martin) is namelijk opnieuw zwanger. Er zijn dus twee (Rosy is namelijk ook zwanger) kindjes op komst.

In het weekend is Vini dan naar het strand van Sayulita getrokken om er te leren surfen en wat te relaxen in de laid-back sfeer die er heerst. Jaleesa ontspande in Guadalajara met enkele Mexicaanse vrienden. Zo zijn we dus weer helemaal opgeladen voor de komende werkweek.

Dat was het weer vanuit Mexico.

Hasta pronto, amigos! Cuidense!

Jaleesa y Vicente

Hola muchachos,Wat is het weer al lang geleden dat we nog eens iets op de blog hebben geplaatst. Dit komt ondermeer door het feit dat we hier altijd wel bezig zijn en we bovendien ook nog eens op reis zijn geweest. Kortom de tijd staat hier niet stil. Integendeel, het einde is bijna in zicht.Wat hebben we weer zoal uitgespookt de afgelopen maanden? In februari hebben we ondermeer de klassiekers nog eens boven gehaald (zoals verstoppertje, tikkertje, cuatro bases, …) aangezien de kinderen daar toch bijna wekelijks achter vragen en het dus altijd ook een groot succes is. In het weekend konden de kinderen dan hun fantasie gebruiken want ze mochten vrij tekenen. Voor sommige was dit echt super, anderen hadden dan weer moeite om iets te verzinnen om te tekenen. Maar iedereen had er wel plezier in! Op vrijdag hebben we dan trouwens ook een filmavond georganiseerd. Dit was een enorm groot succes. De kinderen waren letterlijk een half uur op voorhand al aan het wachten op ons. Maar het zou Mexico niet zijn zonder enigzins wat problemen. Toen we aankwamen was er niemand die wist waar de projector was (nochtans had de padre ons verzekerd dat die klaar ging staan). Toen we uiteindelijk de projector gevonden hadden, bleek er geen audio te zijn. En zo waren er nog wel enkele problemen, maar na enkele maanden Mexico ben je dit al gewoon en leer je hier wel mee leven en vooral oplossingen voor vinden. Vervolgens zijn we dan na de filmavond nog naar een verjaardagsfeest geweest waar de tequila weer rijkelijk vloeide! Uitstekende ontspanning dus na een ietwat “stressvolle” avond.In datzelfde weekend zijn we op zaterdag dan weer naar de ranch geweest. Ook hier was het weer zeer gezellig. Er waren een hele hoop nieuwe jongens bijgekomen en het is echt een groep die goed overeenkomt. Weer het klassieke gedaan: spelletjes gespeeld, bonen met tortillas gegeten, een beetje op de ranch gewerkt,…

De week erop hebben we geprobeerd om ballonspelletjes te spelen. Basketbal, volleybal en voetbal met een grote zak gevuld met ballonen, tikkertje met een ballon, trefbal, … Bij elk spel werd de ballon geintegreerd, wat soms wel tot grappige taferelen leidde aangezien er toch wel vrij veel wind was! Tijdens het knutselen hebben we een slinger gemaakt van hartjes aangezien het dat weekend valentijn was. Ditzelfde weekend vertrok Jaleesa op reis voor de volgende drie weken en was het dus tijd voor Vincent om alleen te gaan spelen. Vincent is dan maar met Alejandra en haar vriend Pepe iets gaan drinken op vrijdag en zaterdag is hij weer een weekendje naar Sayulita getrokken om de batterijen op te laden.

De laatste week van februari stond Vincent er dus alleen voor. Er werd met de kindjes memorama gespeeld waarbij er ook enkele paren tussen zaten waarbij er een spelletje gespeeld werd om zo toch een beetje voor afwisseling te zorgen en de aandacht van de kinderen er bij te houden (want die verliezen ze nog al eens snel). De kinderen hadden het duidelijk naar hun zin en waren dan ook teleurgesteld toen ze te horen kregen dat ook Vincent op reis ging de volgende week en er dus twee weken geen spelletjes waren. Om de week toch een beetje af te sluiten in feeststemming, werden er dan maar hawaiislingers gemaakt. Dit vonden ze allemaal heel leuk en sommige vonden ze zelfs zo mooi dat ze de slingers wilden verkopen. Die mexicaanse kinderen toch!

De twee daaropvolgende weken waren er dus geen spelletjes aangezien we beiden op reis waren. Tijdens haar reis pikte Jaleesa haar ouders op en vervolgens zijn ze naar Guadalajara getrokken om aldaar het project en alle contactpersonen te leren kennen. Op zaterdag zijn ze dan samen met Jaleesa gaan knutselen in Lomas en Artesanos. De volgende dagen stonden in het teken van de buurt te verkennen en veel gaan eten bij de verschillende families hier en dan was het al weer tijd om afscheid te nemen.

Nadat de ouders van Jaleesa vertrokken waren en Vincent ondertussen ook terug was, kon de nieuwe “werk”-week beginnen. Om terug in het ritme te komen hadden we gewoon veel materiaal meegenomen en mochten de kindjes voor een keer kiezen wat ze graag wilden spelen. Dit vonden ze wel eens leuk om te doen al was het niet altijd even gemakkelijk om een spel te vinden dat iedereen leuk vond. Tijdens de knutselactiviteit was het tijd om de handen uit de mouwen te steken (letterlijk weliswaar) aangezien we allerlei tekeningen maakten met onze handen als uitgangspositie (zoals: een octopus, een duif, een olifant en nog andere rare vormen).

Dezelfde zaterdag vertrokken we in de namiddag naar Casa Nazareth om van daaruit dan naar de ranch met alcohol- en drugsverslaafden te gaan. De gasten waren weer blij om ons te zien en we hebben ons dan ook direct op een spelletje uno gestort. Bovendien was het weer “tio Chuy” als begeleider, wat de sfeer toch direct wat losser en aangenamer maakt. De volgende dag kregen we de ene dubbelzinnige grap na de andere op ons afgevuurd van tio Chuy. Het was weer een gezellige bedoeling op de ranch!

Vervolgens was het weer tijd om spelletjes met de rakkers te spelen. En deze week zouden ze echte piraten worden. We hadden een spel voorbereid met allemaal opdrachten om een goede piraat te worden. Zo werden er piratenkreten verzonnen, dansje gedaan, gesminkt als piraten, vlaggen gemaakt,… Tijdens de knutselactiviteit werden er andermaal hawaiislingers gemaakt. Niet echt origineel denken jullie natuurlijk, maar dit was eigenlijk een vriendendienst voor Jairo (de zoon van de familie) die ons gevraagd had een honderdtal slingers te maken voor zijn feest op zaterdag. En dus hebben de kindjes ons hierbij geholpen.

Dan was het weeral tijd om op reis te vertrekken. Deze keer was het echter enkel Vincent die weg ging. Hij had nog een week te goed en ging naar Costa Rica om zijn visum te verlengen (en daar een vriendin te bezoeken) en zo ging Jaleesa de volgende week alleen tegemoet.

Jaleesa stond er dus alleen voor deze week en besloot dus om een heuse laddercompetitie te organiseren voor de kinderen van Lomas, Artesanos en Emperatriz. En uitereaard was dit net als de vorige keer een groot succes. In het weekend was het tijd voor een nieuwe knutselactiviteit en deze keer werden er frisbee gemaakt. In Lomas was de opkomst echter overweldigend aangezien het voorbereidingen zijn voor de eerste en plechtige communie. Alles is echter vrij vlot verlopen, al was het echt wel ontzettend druk. Zeker als je er alleen voor staat!

Toen Vincent terug was van vakantie, was het tijd om terug fit te worden. Vandaar dat de afgelopen week in het teken stond van sport. Ondermeer kegelvoetbal, honkbal, volleybal, tikkertje,… stonden op het programma. Echt wel vermoeiend bij de ondertussen zeer warme temperaturen hier! Op`het einde werd in Lomas de rug en armen van Vini nog vol getekend ter afleiding (zie foto`s)! Qua knutselactiviteit vonden we het nog eens tijd om iets praktisch te maken. We besloten dan ook om sleutelhangers te maken met scooby-doo bandjes aan. Sommige kindjes wilden echter geen sleutelhanger (ondermeer omdat ze geen sleutels hadden) en maakten dan maar gewoon armbandjes. Iedereen vond wel zijn ding.

En zo zijn we in onze laatste maand beland en begint het drukker en drukker te worden aangezien we onze eindactiviteit en ons vertrek stilaan moeten voorbereiden. Wat gaat het raar zijn om hier te moeten vertrekken! Maar eerst nog een laatste maand genieten!

Hasta luego! Que les vaya bien!

Jaleesa y Vicente.

20140211_22 dscf0037 dscf0605 img20140405wa0002

________________________________________________________________

Hola,De laatste maand van ons project is alweer voorbijgevlogen!In april hebben we waterspelletjes, nogmaals casino en cluedo gespeeld. Bij het cluedospel moesten de kindjes aan de hand van opdrachten achterhalen wat we juist als afscheidsactiviteit gingen doen (naar de zoo!). Verder hebben we ook nog heel wat afgeknutseld. Zo maakten we ‘gallinas’ met paaseieren en ook een beweegbaar paaskonijn om helemaal in de paassfeer te komen. De allerlaatste knutselactiviteit hebben we alle overschotjes meegenomen en mochten de kindjes zelf kiezen wat ze wilden maken (armbandjes, kettingen, tekeningen,…).Onze laatste week hebben we, op groot verzoek van de kinderen, nog eens alle klassiekers bovengehaald, zoals escondidas, futbol con conos, ninja, etc. Ze hebben zich nog rot geamuseerd de laatste maand.dscf0629

En dan natuurlijk het echte afscheid: onze uitstap naar de zoo. Om negen uur hadden we afgesproken, en geloof het of niet, met slechts een half uur vertraging zijn we met z’n 50 richting de zoo vertrokken. Daar aangekomen moesten we dan wel een uur wachten alvorens we daadwerkelijk binnen mochten. Daarna hebben we in kleinere groepjes de zoo verkent en ook alle extra attracties. Toen we eindelijk terug naar Artesanos moesten, wilden de meesten uiteraard nog lang niet naar huis. Bovendien hadden we de kindjes extra verwend want we hadden een rugzakje voorzien voor iedereen met daarin een drinkbus met water, twee sandwiches en nog allerlei andere leuke gadgets, zoals kleurplaten, kleurpotloden, knikkers, armbandjes, … Tot slot hadden we ook nog een T-shirt voorzien voor elk kind. Wat een topdag! Dit is mede mogelijk gemaakt door de gulle sponsoring die wij beide ontvingen van familie en vrienden, waarvoor duizend maal gracias!

dscf0633

dscf0637

dscn0316

Verder zijn we ook nog een laatste keer naar de ranch geweest, waar het (naar goede gewoonte) weer heel gezellig was. Wij hadden besloten om voor onze laatste keer een cadeautje mee te pakken en aangezien ze op de ranch altijd vroegen of we onze UNO niet bij hadden, hebben we maar besloten om er ene cadeau te geven. Hier waren ze uiteraard ontzettend blij mee. Verder nog gevoetbald de laatste dag en nog hamburgers gegeten als afscheid.

Tot slot moeten we helaas melden dat er geen nieuwe vrijwilligers zijn, met als gevolg dat wij dus iedereen hiervan op de hoogte moesten brengen. Heel jammer dat het project niet kan blijven doorlopen. Hopen dat er in oktober wel een nieuwe ploeg kan starten!

Hasta pronto! Que les vaya muy bien!

Jaleesa y Vicente

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s