Nele en Clarissa

Hola Belgica!

We zijn aan onze laatste maand in Mexico gekomen. De tijd is heel erg snel gegaan en we hebben ontzettend veel bijgeleerd: over dit land, over de cultuur, over organisatie en teamwork :), we begrijpen veel meer ook qua taal en dat geeft veel meer mogelijkheden.
Zoals vorige keer vermeld zijn we een samenwerking aangegaan met een organisatie in Lomas, die ook vrijetijdsactiviteiten aanbiedt voor kinderen in de buurt. Zo kwamen we op het idee om onze activiteiten uit te breiden met Engelse les en dansles. We hebben een choreografie in elkaar gestoken op Ruslana – Wild dances. En dat viel wonderwel in de smaak!
Voor de Engelse les hebben we gefocust op de uitspraak want als snel merkten we dat hier op school de nadruk ligt op het schriftelijke Engels en bovendien is het accent van de gemiddelde Mexicaan vreselijk :). Het was een fijne ervaring!

Speciaal voor de tieners hebben we ook een filmavond georganiseerd. Met z’n allen keken we naar Avatar in een lokaal dat we mochten lenen van de padré. Het was op z’n Mexicaans, de man van de projector liet even op zich wachten (lees: meer dan anderhalf uur). Maar het is een ideale activiteit om adolescenten aan te trekken en zeker voor herhaling vatbaar!

Ondertussen hebben we onze slotactiviteit voor elkaar gekregen: de zoo! Namens ons en al onze kindjes willen we een ontzettend grote GRACIAS aan al onze sponsors geven! We hebben meer dan voldoende geld kunnen verzamelen om naar de zoo te gaan. Het doet ons een groot plezier dat we bij jullie op zo’n groot vertrouwen konden rekenen. We geven jullie graag een verslagje van deze meer dan geslaagde dag;

Vandaag op 12 september 2015 vertrokken we met maar liefst 40 kinderen en 11 top-begeleiders richting de zoo. Wij zorgden voor het vervoer, sjaaltjes en gevulde rugzakjes van de minions met een broodje, een drinkbus met water, een sapje, een koek en een appel! Ook zat er nog een kleine verrassing in (supercoole bellenblazers). In de zoo hebben we een all-in pakket kunnen verkrijgen met toegang tot de Skyzoo, het treintje, het aquarium en twee shows van papegaaien en reptielen. Het was een heel vermoeiende dag maar zeker de moeite waard! Voor vele kindjes was het een van hun eerste uitstapjes en ze genoten er duidelijk met volle teugen van.
Het was een slotactiviteit om U tegen te zeggen!

_DSC0890 (2)

_DSC0921  _DSC1009

_DSC0975

Volgende week trekken we naar Mexico City om de nieuwe vrijwilligers, Tina en Lisa, op te halen. We zijn heel erg benieuwd en we hebben al enkele toffe ideeën om hen te verwelkomen en voor te stellen aan de kinderen! Dit is dus waarschijnlijk onze allerlaatste blog mimimi ween ween traantje.
Maar we hebben het volste vertrouwen in Tina en Lisa en geven hen graag de fakkel door!

Hasta pronto!

Clarissa y Nele

______________________________________________________________________________

Wisten jullie al dat Sofie van de vzw voor een de max van een filmpje heeft gezorgd?? Ze heeft een camera van de VRT mogen meenemen toen ze ons begin mei inleidde in het project!

Het resultaat kan je bekijken via deze link:

http://www.een.be/programmas/1000-zonnen/de-vrijwilliger-trekt-naar-mexico

______________________________________________________________________________

Hallo iedereen,

We zijn al in de helft van onze periode: hoog tijd voor een update!

We hebben ondertussen al een heel aantal trouwe kindjes in beide wijken. Dat is heel fijn want daardoor hebben we al een goede band met bepaalde kindjes en dat geeft meer mogelijkheden bij de activiteiten.
Zo hebben we bij thema ‘de wereld’ Risk gespeeld. Kinderen konden elkaar uitdagen om de missie van hun team te vervullen.
Dat bleek een voltreffer te zijn, ook omdat ze elkaar onderling veel beter leerden kennen!

Op 21 juni was het dia de los papas in México. Deze gelegenheid konden we natuurlijk niet ongemerkt laten voorbijgaan! Met de kinderen hebben we speciaal voor de vaders fotokaders geknutseld: ons zelfgemaakte voorbeeld viel in het niets vergeleken met de prachtige werkjes van de kindjes!

Vorige zaterdag (4 juli) kwam Jeroen op bezoek. Dat is een Artesanos-vrijwilliger van België die heimwee had. (Hoe kan het ook anders :)) Samen met zijn vriendin Leen hebben ze onze werking een week lang versterkt. Superleuk want zo konden we grotere spelen organiseren. Met z’n vieren begeleidden we het spel cluedo. Met ketchup (hier: catsup) en een CSI-lint hebben we een levensechte moordscène gecreëerd. Nu was het aan de gastjes om uit te vissen wie Jaleesa vermoord had voor een zak snoepjes…

Zoals in België is de schoolvakantie hier ook begonnen. Onze activiteiten op school zijn dus tot 24 augustus uitgesteld. We hebben in de klasjes geflyerd om de kindjes op de hoogte te stellen dat er nog steeds toffe activiteiten te doen zijn! En ja hoor, we hebben er weer een aantal nieuwe gezichtjes bij!

We zijn ook volop bezig met ons aanbod van activiteiten uit te breiden: een spel-en knutselaanbod in een nieuwe wijk en een extra uur Kubb!
We hebben een organisatie ontmoet in Lomas die qua doelstellingen dicht bij de onze aanleunt: een zinvolle vrijetijdsbesteding in functie van zelfontplooiing. De eerste kennismaking verliep heel vlot en we kijken er al naar uit om met hen samen te werken.

Gisteren is Lien toegekomen, een vriendin van Nele. We gaan een toffe twee weken tegemoet met nieuwe inspiratie !

Jullie lezen het, we amuseren ons hier 🙂

We geven jullie nog wat extra beeldmateriaal:

 

IMG_0851IMG_0830IMG_0828IMG_1057IMG_1106IMG_1101

Heel veel liefs en Mexicaanse groetjes!

Clarissa en Nele

________________________________________________________________________________

Dag iedereen!

We zijn al een maand verder in het warme México! We raken stilaan gewend aan het ritme en het bevalt ons heel erg goed! Toch vliegt de tijd hier voorbij… Er valt altijd iets te beleven.

We beginnen aan onze vierde week spelletjes en de voorbereidingen gaan steeds vlotter.
Onze eerste week alleen hebben we ingekleed met het thema Prehistorie. We hebben strijdkreten geoefend en in stammen onderverdeeld via verfmarkeringen. Het was fantastisch om te zien hoe ze op gingen in het spel!

IMG_0454 IMG_0449 IMG_0467 IMG_0457

Voorbije week hebben we een heel fijn spel uitgewerkt (al zeggen we het zelf :D) en het was een super groot succes!
De kindjes konden door middel van opdrachten dieren redden voor hun eigen Ark van Noah! Zo moesten ze bijvoorbeeld om het varken te redden zo snel mogelijk een bordje met rijstbrij opeten zonder handen.
Het spel heeft enkele leuke foto’s opgeleverd!

IMG_0589 IMG_0571

De oude vlag was aan vernieuwing toe dus hebben we samen met de kindjes een nieuwe vlag gemaakt. Als dat geen gepersonaliseerde vlag is! (zie foto)

IMG_0501 IMG_0509 DSC02127 DSC02138

Zaterdag 6 juni was het de verjaardag van Nele en in beide wijken hebben de kindjes hét Mexicaanse verjaardagsliedje voor haar gezongen! Er zijn zelfs nog twee meisjes snel naar de winkel gelopen om een cadeautje voor haar te kopen, lief hé!
Ook hebben we het zelfs gewaagd om hen een Belgische folkdans aan te leren. Misschien kennen jullie het dansje van Laïs – ‘t Smidje wel? De meisjes waren heel enthousiast, de jongens daarentegen net iets minder. Helaas!

Deze week zijn we voor de eerste keer in de pauze van het schooltje in Artesanos gaan spelen met de kindjes dat helpt ons om wat bekendheid te krijgen in de wijk. We hebben met maar liefst 70 kinderen vlaggenstok gespeeld! Dat was een hele klus vooral omdat ze er niet in slagen een degelijke cirkel te maken én die te behouden. Desondanks was het opzet zeker geslaagd aangezien de kinderen ons overal op straat herkennen en aanspreken.

We houden jullie snel op de hoogte met meer leuke verhaaltjes!

Adiós y muchos besos a todos!

Clarissa y Nele

________________________________________________________________________________

İHola!

We zijn goed aangekomen na een lange en vermoeiende reis. Na eerst twee dagen in Mexico City een beetje de toerist uit te hangen namen we de nachtbus naar Guadalajara. Het waren 7 lange uren maar de adrenaline om iedereen te ontmoeten hield ons wakker. We werden in Artesanos met open armen (en ontbijt ;)) ontvangen door Lupe, de mama van ons gastgezin.

Die dag hebben we heel erg veel gekuist aangezien er vuiligheid lag van een jaar lang. De volgende dagen vulden zich voornamelijk met ontmoetingen, indrukken, VEEL Spaans, … En ook al enkele Mexicaanse feestjes.

Vrijdag 15 mei gingen we voor het eerst naar Lomas om toestemming te vragen aan de Padre. Tot onze aangename verrassing waren er al meteen een aantal kindjes om mee te spelen! Na een jaar lang geen vrijwilligers hadden we zo’n succes niet meteen verwacht. Zeker niet toen we de volgende dag werden opgewacht door nog meer enthousiaste kindjes.
Ook in Artesanos verliep de opstart heel goed.

Tussen de Mexicaanse verjaardagsfeestjes door was er ook een verwelkomingsbarbecue voor ons. Op die manier leerden we de lokale contacten van de VZW nog wat beter kennen.

Het ziet er hier allemaal veelbelovend uit en we krijgen er alleen maar meer zin in!

We houden jullie op de hoogte van ons avontuur! 😉

Veel liefs y hasta pronto

Clarissa y Nele

_______________________________________________________________________________

Op zondag 10 mei is het zover!
Dan vertrekken onze twee nieuwe vrijwilligsters – Nele en Clarissa – naar Artesanos om ons project nieuw leven in te blazen!
Hun Mexicaanse avonturen zullen jullie in dit dagboek kunnen lezen…

Advertisements

10 thoughts on “Nele en Clarissa

 1. Goeie moed, inspiratie en geduld, Clarissa en Nele! Wij supporteren allemaal vanuit ons klein maar welvarend landje! Jullie ´durf en engagement` is ook voor ons een les!☺

 2. Fantastisch van deze twee meiden! Go Clarissa en Nele! Jullie doen dat daar vast en zeker super!

 3. Leuk dat we jullie via dit kanaal kunnen ‘volgen’. Dit wordt vast een schitterende ervaring voor jullie en de jongeren met wie jullie werken. Succes!

 4. Ik volg met grote nieuwsgierigheid jullie creatieve activiteiten met deze kinderen. Het geeft echt zin om mee te doen als ik jullie verhaal volg. Ik duim van hieruit dat de energie en dynamiek blijft vloeien. Dikke knuf
  Carine Cordonnier

 5. Ik zal hier graag regelmatig eens komen piepen! Wat een leuke foto’s en super dat het daar al wat begint te vlotten. Groetjes vanuit Evergem!

 6. Dag Clarissa ! Wat leuk dat we je doen en laten een beetje kunnen volgen. Geniet van het grote Mexicaanse avontuur en neem maar een bagage vol goede herinneringen terug mee naar België ! Groetjes, Elke Schoonackers

 7. Hallo Clarissa,
  Opeens is zo’n ver onbekend land heel dichtbij, dank zij jou en Nele!
  Veel moed met jullie opdracht en hopelijk blijft alles in zo’n goede omstandigheden verlopen!
  Groetjes,
  Martine DC

 8. Hey Clarissa! Heel leuk dat we jouw avonturen kunnen volgen via deze blog. Ik heb je eergisteren gezien op tv! Je kon zien dat de kinderen genoten van jullie aandacht. Veel plezier en moed! Hasta luego! Katrien

 9. Dat ziet er geweldig uit! Veel succes daar! Dat wordt een onvergetelijk avontuur! Groetjes! Nathalie Bogaert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s